Jakie są zalety wprowadzenia systemu HACCP?

Początkowo system HACCP może wydawać Ci się przykrą koniecznością. Ważne jednak, by uświaodmić sobie, że przestrzeganie dobrych praktyk dotyczących przygotowywania i przechowywania żywności pozwala polepszyć jakość Twoich dań i pozytywnie wpłynie na doświadczenia klientów. Predstawiamy zalety wprowadzenia systemu HACCP w lokalu gastronomicznym!

Korzyści wynikające z wdrożenia systemu HACCP

System HACCP w firmach gastronomicznych daje pewność, że serwowana żywność jest całkowicie bezpieczna. To buduje zaufanie wśród klientów lokalu, co przekłada się na jego pozytywny wizerunek. 

Do zalet wdrożenia systemu HACCP należy między innymi:

  • ograniczenie ryzyka zatruć wśród gości,
  • zwiększenie poziomu bezpieczeństwa żywności,
  • zmniejszenie strat produktów,
  • lepsza kontrola nad jakością składników,
  • oszczędności finansowe,
  • lepsza jakość serwowanych dań.
Co to jest HACCP w gastronomii?

HACCP w gastronomii – praktyczny poradnik

Jeśli otwierasz lokal gastronomiczny i przygotowujesz obowiązkową dokumentację? Pobierz darmowy poradnik “Jak wdrożyć system HACCP w gastronomii?”. Został on napisany przez Martę Teterycz ze Wspomagamy.pl, która pomaga we wdrażaniu systemów HACCP w gastronomii.

Darmowy poradnik przeprowadzi Cię krok po kroku przez 12 etapów wdrożenia systemu oraz 7 zasad HACCP. W środku znajdziesz przykłady dokumentacji niezbędnej do prowadzenia kontroli żywności i sprzętów gastronomicznych oraz instrukcji GHP i GMP.

Poradnik jest dostępny ZA DARMO – pobierz go poniżej.

System HACCP w gastronomii - poradnik

Czy system HACCP posiada wady?

Wdrożenie systemu HACCP posiada również drobne niedogodności. System bowiem wymaga przeszkolenia pracowników, prowadzenia dokładnej dokumentacji, a także może generować nowe koszty związane z zakupem urządzeń kontrolno-pomiarowych.

Czy warto zdecydować się na wdrożenie?

 

Czy warto zdecydować się na wdrożenie systemu HACCP? Oczywiście, że tak! Korzyści wynikające z posiadania systemu znacznie przeważają nad drobnymi niedogodnościami. Warto przestać traktować to jako przykry obowiązek i skupić się na pozytywnych aspektach! Pamiętaj, że to właśnie system HACCP pozwoli Ci na podniesienie standardu bezpieczeństwa w Twojej gastronomii.